• ✔ Artikelen uit voorraad leverbaar ✔ Professionele bezorgservice ✔ 30 dagen retourtermijn

✔ Artikelen uit voorraad leverbaar

✔ Professionele bezorgservice

✔ 30 dagen retourtermijn

Welke vorm eettafel past bij mijn interieur?
Nicole van Riel
#Tips

Welke vorm eettafel past bij mijn interieur?

door Nicole van Riel
Publicatiedatum 19 januari 2024

Eettafels zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt rechthoekige tafels, vierkante tafels, ovale tafels en ronde tafels. Maar welke tafel past nu het best bij jou én bij jouw interieur? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Een eettafel is meer dan alleen een functioneel meubelstuk. Een tafel bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van de ruimte waarin hij staat. Welke vorm eettafel het best bij jou past, is afhankelijk van jouw woonsituatie en de grootte van de ruimte waarin je de tafel wilt plaatsen. Wij hebben de voor- en nadelen van verschillende vormen tafels voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de eettafel kiezen die het beste bij je past.

Rechthoekige tafel

De meeste mensen kiezen voor een rechthoekige eettafel. Dat is ook niet zo gek. Een rechthoekige tafel komt in vrijwel iedere ruimte tot zijn recht. Je kunt de tafel vrij in de ruimte plaatsen of direct tegen een muur. Afhankelijk van de maat, kun je aan een rechthoekige tafel veel stoelen kwijt. Hierdoor is dit type tafel goed geschikt als gezinstafel of als tafel om gasten te ontvangen.

Een rechthoekige tafel heeft echter ook een paar nadelen.Ten opzichte van andere vormen neemt dit type tafel relatief veel ruimte in. Voor een kleine woonruimte is een rechthoekige tafel dan ook vaak minder geschikt. Door de positie van de tafelpoten kan het lastig zijn om aan het hoofd van de tafel te zitten. Heb je kinderen? Houd er dan rekening mee dat ze zich makkelijk kunnen stoten aan de hoeken van de tafel. 

Vierkante tafel

Is je woonruimte niet groot en houd je van symmetrie? Dan is een vierkante eettafel misschien iets voor jou. Een vierkante tafel lijkt kleiner dan een rechthoekige variant, maar toch kun je net zo veel stoelen plaatsen. Omdat alle zijden even lang zijn, zit je bovendien even ver van elkaar. Dit maakt een vierkante tafel ideaal voor spelletjes met het gezin of een gezellige borrel met vrienden.

Krijg je vaak mensen over de vloer, dan is een vierkante tafel wat minder handig. Vraag je af wat voor jou het belangrijkste is: functionaliteit of uitstraling?

Ronde tafel

Een ronde tafel is goed geschikt voor kleine ruimtes. De ronde vorm neemt namelijk minder ruimte in beslag dan een rechthoekige tafel. Bovendien doorbreekt de ronde vorm de rechte lijnen in je interieur én het het is minder gevaarlijk voor kleine kinderen. Een ronde tafel zorgt ook voor een intieme sfeer. Door de cirkelvorm zit iedereen even ver van elkaar vandaan en kun je elkaar goed zien.

Dit type tafel heeft wel één belangrijk nadeel: je kunt met minder personen aanschuiven dan aan een vierkante tafel van een gelijke breedte/diameter. 

Ovale tafel

Een ovale eettafel is de ideale tussenweg tussen een ronde en rechthoekige tafel. Door de ovale vorm kan dit type tafel voor zowel grote als kleine ruimtes gebruikt worden. Bovendien is een ovale tafel uitermate geschikt voor smalle ruimtes: de tafel heeft een smalle vorm zonder hoeken waardoor je er eenvoudig omheen kan lopen.

Een nadeel van deze tafel is dat hij iets minder functioneel kan zijn, omdat het moeilijker kan zijn om borden en schalen op een mooie manier neer te zetten. 

TIP: denk ook eens aan een ellipsvormige tafel. Dit type tafel heeft een ovale vorm, maar de kopse kanten zijn maar licht gebogen. Dit heeft als voordeel dat ook de korte zijden van de tafel gebruikt kunnen worden om aan te schuiven.

Organische tafel

Het design van organische tafels is gebaseerd op vormen uit de natuur. Dit type tafel wordt gekenmerkt door een asymmetrische vorm en vloeiende lijnen. Denk bijvoorbeeld aan een tafelblad in kiezel of eivorm. Met een organische tafel doorbreek je de rechte lijnen in je interieur én je haalt iets unieks in huis. 

TIP: Verschillende tafels uit de XOOON-collectie zijn ook als uitschuiftafel verkrijgbaar. Dit type tafel heeft als voordeel dat je het formaat van je tafel kunt aanpassen als de situatie daar om vraagt. 

Kies de eettafel die bij je past

Bij XOOON vind je een uitgebreide keuze aan eettafels in verschillende vormen, maten en stijlen. Of je nu op zoek bent naar een rechthoekige, ronde, ovale of vierkante eettafel: je vindt het in onze tafelcollectie.Wil je onze tafels in het echt bekijken en aanschuiven? Er is altijd wel een XOOON-verkooppunt bij jou in de buurt. Laat je inspireren of maak een afspraak voor persoonlijk interieuradvies

Veelgestelde vragen over vormen eettafels

Waar moet je op letten bij het kopen van een eettafel?

Bij het kopen van een nieuwe eettafel is het belangrijk dat je goed op de afmetingen van de ruimte let. Kies een eettafel die past bij de grootte van de ruimte waar de tafel komt te staan en het aantal mensen dat aan tafel zal zitten. Zorg er ook voor dat je genoeg beweegruimte rondom de tafel houdt. 

Welke eettafel past het beste in een kleine of smalle?

Een rechthoekige tafel past meestal niet in een kleine of smalle ruimte. Een vierkante tafel komt hier beter tot zijn recht. Ook ronde en ovalen tafels zijn goed geschikt om in een kleine of smalle ruimte te plaatsen. Door hun vorm bieden ze meer beweegruimte rond de tafel en zorgen zij voor een ruimtelijk effect. 

Wanneer kies ik voor een ovale eettafel?

Een ovale eettafel is geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes. Aan een ovale eettafel is plek voor meerdere mensen en je kunt elkaar gemakkelijk aankijken en met elkaar praten. Hierdoor creëer je eenvoudig een gezellige en intieme sfeer aan tafel.  

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een ronde eettafel?

Als je rondom een ronde eettafel circa 60 centimeter ruimte overhoudt, dan kun je comfortabel aan de tafel zitten.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...